Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie CIA Koristi USAID Kao Masku

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
administrator

Visoki dužnosnik Američke Agencije Za Međunarodni Razvoj USAID (United States Agency for International Development) je neki dan potvrdio da se Američka Obavještajna Agencija CIA (Central Intelligence Agency) koristi nazivom USAID-a za pružanje financijskih sredstava i ugovora trećim licima koja promiču njene operacije.

Po ovom visokom funkcioneru s dugim stažom u agenciji koji obavlja dužnost regionalnog menadžera, CIA se skriva iza naziva USAID za pružanje i zaključivanje ugovora.

 

December 15, 2009  by Eva GolingerPrije tri mjeseca su otkrivena dva agenta CIA-e koji su potvrdili da su djelatnici USAID-a u jednoj afričkoj zemlji u kojoj agencija za razvoj podržava investicije vrijedne milijarde i milijarde dolara. Agenti su nakon toga povučeni iz te zemlje.


U izvješću New York Times-a od prije nekoliko dana, dužnosnik Development Alternatives-a, Inc (DAI), kompanije koja ima ugovore s USAID-om, State Department-om i Pentagonom je uhićen na Kubi dok je distribuirao komunikacijska sredstva kontrarevolucionarnim sektorima.

Ovakav međusobni odnos između USAID-a i CIA-e postoji već duže vrijeme. Godine 1974, Kongres Sjedinjenih Američkih Država je ukinuo jedan odjel USAID-a kojeg je koristila CIA za uvježbavanje, financiranje i naoružavanje više od milijun policajaca u Latinskoj Americi, Aziji i Bliskom Istoku. 1957 godine je Predsjednik Eisenhower osnovao OPS - Ured Za Javnu Sigurnost (Office of Public Safety) s ciljem osnivanja i obučavanja policijskih snaga u drugim zemljama. Deklasificirani dokumenti CIA-e potvrđuju da su financijska sredstva OPS-a bila dio milionskih godišnjih izdvajanja za USAID čije je  operativno poslovanje koordinirala ilegalna agencija.


Tijekom rata u Vijetnamu, agencija USAID-a je skupa sa CIA-om bila odgovorna za distribuciju "materijalne podrške" u operaciji Phoenix koja je odgovorna za ubojstva milijuna Vijetnamaca. U Haitiju, USAID je bio optužen za financiranje organizacija uključenih u državni udar protiv Predsjednika Jean Bertrand Aristide-a 2004 godine. Od Lipnja 2002 godine, USAID održava u Venecueli Ured Za Inicijative Prema Tranziciji (OTI) kroz kojeg protiču milijuni dolara prema protivnicima Predsjednika Hugo Chaveza. Više od dvije tisuće djelomično deklasificiranih stranica USAID-a o aktivnostima u Venezueli otkriva financiranje i stratešku podršku usmjerenu isključivo prema sektoru opozicije uz programe kojima se nastoji "ojačati" te političke stranke, dizajnirati njihove političke kampanje i pomoći im izgraditi pokret protiv Vlade Venezuele.

U Boliviji su ove godine stanovnici dviju općina (Chapare i El Alto) protjerali USAID optužujući tu agenciju za intervencionizam. U Rujnu je Predsjednik Evo Morales najavio raskidanje formalnog sporazuma sa USAID-om zbog milijardi dolara pomoći separatističkim skupinama koje nastoje destabilizirati zemlju.

U 2005 godini, USAID je bio optužen za neokolonijalizam i izbačen iz Eritreje. Etiopija, Rusija i Bjelorusija su tokom posljednjih pet godina naređivale svojim kontratkorima raskid odnosa s USAID-om.

Jednim dokumentom iz ureda General Accounting Office-GAO se 2006 godine otkrilo da je bilo problema s upravljanjem dotacijama u USAID-ovom programu Kuba. Milijuni dolara namijenjenjih "promicanju demokracije" na Kubi su završili na crno u rukama organizacija u Miami-u.

Za novinara Jean-Guy Allard-a, jedan od najizrazitijih primjera prljavog poslovanja USAID-a se zbio u Urugvaju. Odnosi se na Dan Anthony Mitrione-a, američkog instruktora za tehnike mučenja koji se pojavio u Urugvaju s preporukama USAID-a krajem 70-ih, zbog obuke policijaca za tajni program uništenja političke ljevice u Latinskoj Americi.

Američka Agencija Za Razvoj je službeno stvorena 1961 godine kao entitet posvećen humanitarnoj pomoći u svijetu. U 2009 godini, USAID je zajedno sa State Department-om i Pentagonom formalno inkorporiran u InterAgenciju za Protivpobunjeničke Inicijative Sjedinjenih Američkih Država. U 2007 je objavljen dokument "Politika mjera Vlade SAD-a protiv pobuna: radovi u tijeku", koji ukazuje na USAID kao kritičan subjekt za uspjeh operacija  protiv pobuna i buntova. USAID može pomoći naporima i mjerama Američke Vlade protiv pobuna i buntova... USAID-a ima svoje urede u stotinjak zemalja u razvoju, usko surađuje s privatnim organizacijama, starosjedilačkim skupinama, stručnim udruženjima, vjerskim organizacijama i drugim vladinim agencijama... USAID održava odnose s više od 3500 tvrtki i 300 privatnih organizacija u SAD-u kroz dogovore i ugovore...".

Mjere protiv pobuna su vojne operacije protiv grupa za koje se smatra da su "pobunjenici" ili "buntovnici". Još od 50-ih godina prošlog stoljeća, SAD su ljevičarske pokrete smatrale "pobunjeničkim". Taktika i mjere protiv pobunjenika i buntovnika uključuju uporabu oružanih sukoba za podsticanje subverzija, psiholoških operacija i ekonomskih sabotaža kako bi se neutralizirali protivnici.

Ako djelatnici USAID-a prije nisu znali da je CIA koristila njihovu agenciju kao masku, danas je opće poznato da je USAID ukorporiran u protivpobunjeničke napore i mjere protiv pokreta i država koji se smatraju "neprijateljima" Washingtona. Ovom inovacijom je USAID službeno transformiran iz svog izvornog mandata za pružanje humanitarne pomoći u svijetu, u ratnu agenciju-organizaciju.
.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 3946 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum